Machinepark

Knippen

Het knippen van plaatmateriaal, vooral stroken, is sneller dan snijden. Alustaal beschikt over een schaar met een slag van 4000 mm. De schaar is geschikt voor staal van maximaal 8 mm dikte, RVS tot 6 mm dikte en aluminium tot 12 mm dikte.
zetbank

Zetten

Om plaatmateriaal te buigen heeft Alustaal een kantbank met een lengte van 4300 mm en een perskracht van 320 ton. Hiermee kan staal van maximaal 12 mm over de hele lengte omgevouwen worden.
De kantbank beschikt ook over een felsinrichting waardoor een afgewerkte of versterkte rand aan het plaatmateriaal kan worden gerealiseerd. Dit kan tot een dikte van 3 mm.
zetbank

Ponsnibbelen

Voor het ponsen van allerlei vormen beschikt Alustaal over de computergestuurde Euromac BXR. Deze machine heeft standaard stempels, maar Alustaal kan met behulp van deze machine iedere vorm ponsen die de klant wil. Dit kan tot een maximale breedte van 1500 mm en een lengte van 6000 mm. Het ponsen is een alternatief voor het snijden van plaatmateriaal met ruimere marges. Dit kan tot een dikte van 5 mm staal, 4 mm RVS en 6 mm aluminium.

“Een mooi voorbeeld van het ponsnibbelen is een poort die Alustaal onlangs voor een klant in Arnhem mocht maken. Hierbij is een portret geponst in een plaat.”
zetbank

Plaatwalsen

Alustaal beschikt over vier verschillende walsen. De grootste wals heeft een walslengte van 3000 mm en is geschikt voor staal en RVS tot een dikte van 6 mm, aluminium tot 8 mm. Deze wals kan ook conisch walsen waardoor plaatmateriaal verandert in een trechtervorm.
zetbank

Profielwalsen

Alustaal beschikt voor het profielwalsen over twee machines waarbij de grootste een koker kan walsen van 100 bij 100 bij 4 mm. Voor het krasvrij walsen van aluminium en RVS heeft Alustaal kunststof rollen die het materiaal beschermen.

De profielwals wordt onder meer gebruikt voor het buigen van tentonderdelen, rails en trapleuningen.
zetbank

Lassen

Alustaal last staal en RVS met zowel MAG als TIG. Aluminium, koper en messing lassen wij met TIG en MIG. Daarnaast kunnen wij ook enkele soorten gietstaal en gietaluminium lassen.
Voor het lassen beschikt Alustaal over een manipulator om rondnaden te lassen tot een egale las met een diameter van ongeveer 1000 mm. Daarnaast heeft het bedrijf een machine voor het puntlassen van plaatwerk. Ook kan Alustaal solderen en hardsolderen, zeker wanneer het gaat om tere plaatmaterialen zoals messing.

Alustaal beschikt over certificaten voor verschillende soorten van lassen zoals gasleidingen, scheepsbouw en constructie-elementen.

“Het mooie van de projecten bij Alustaal is dat ze ook totaal verschillend zijn. De ene keer zijn we druk bezig met het afwerken van lassen zodat deze niet meer zichtbaar zijn. Een volgend project gaat juist om het zichtbaar maken van de las als onderdeel van de industriële look.”
zetbank

Overig

Richtpers: voor het vormen van matrijzen in een buis of plaat. Daarnaast kan Alustaal met de richtpers alles wat krom is weer recht maken.
Pijpbuigen: hydraulisch tot een buis van 60 mm voor alle metalen.
Draadsnijden tot 2”
zetbank